Rampjaar 1672 expositie

De grote oversteek

Wie de televisieserie “Het rampjaar 1672” heeft gevolgd heeft in aflevering 6 gezien hoe de Fransen bij Woerden met hun troepen over het ijs van de Waterlinie gingen. Met soldaten, karren en paarden waagden ze de oversteek om aan de andere kant van de linie de dorpen Zwammerdam en Bodegraven te plunderen. Vervolgens trokken zij zich weer terug richting Woerden. Dit kunstwerk is een verbeelding van de tocht die de Franse troepen in de laatste dagen van 1672 maakten. De kaart verbeeldt een deel van de waterlinie met aan de linkerkant de dorpen Bodegraven en Zwammerdam en aan de rechterkant het stadje Woerden.

Het kunstwerk is te zien tijdens de tentoonstelling ‘Het hoofdkwartier verbeeld’ samen met andere kunstwerken die geïnspireerd zijn op het rampjaar. Tot eind december kunt u de tentoonstelling bekijken in het Groene Harthuys, Bouwsteeg 6 in Bodegraven, geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10 – 17.00 uur

The great crossing

Anyone who has seen the television series “Het rampjaar 1672” will have noticed in episode 6 how the French crossed the ice of the Waterlinie near Woerden with their troops. With soldiers, carts and horses, they ventured across to plunder the villages of Zwammerdam and Bodegraven on the other side of the line. Then they retreated back towards Woerden. This artwork is a depiction of the march made by the French troops in the last days of 1672. The map portays part of the water line with the villages of Bodegraven and Zwammerdam on the left and the town of Woerden on the right.

The artwork can be seen during the exhibition ‘Headquarters imagined‘ along with other artworks inspired by the disaster year. You can see the exhibition until the end of December at the Groene Harthuys, Bouwsteeg 6 in Bodegraven, open on Tuesdays, Fridays and Saturdays from 10 a.m. – 5 p.m.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.